събота, 20 ноември 2010 г.

Рецензия на Joe Vogel: "Hold My Hand" (Michael Jackson and Akon)


 

Joe Vogel  

Posted: November 15, 2010 01:50 AM


Относно автентичността на вокалите в тази песен (за разлика от Breaking news и Keep your head up) няма да има никакви спорове и съмнения. Единственият въпрос е колко време ще й отнеме да превземе класациите (ако неофициалните устни коментари са някакъв показател, минути след премиерата й в полунощ на 15 ноември т.г., песента вече е най-обсъжданата тема в Twitter по света). Hold my hand е семпла, но силна песен, олицетворение на голяма част от онова, което почитателите обичат у Майкъл Джаксън. Също като One на U2, това е ‘любовна песен’, която излиза отвъд понятието ‘любов’ и превръща личния момент в нещо много по-дълбоко и универсално. С лесно запомнящия се припев и величественото си кресчендо, тя притежава всички качества на голям хит (най-вероятно първият #1 на Джаксън в U.S. класациите от You are not alone (1995) насам).


Критиците несъмнено ще насочат вниманието си към прекалената фанфарност и сантименталност на песента. Очевидно е, че в тази преработена продукция Akon се е целил по-високо от версията, която изтече онлайн през 2008. И е успял, заради контекста, наред с  всички останали причини. Това е песен-катарзис за много слушатели. И именно това е усещането, което дава възвишеният, наситен с госпел-звучене финал. Винаги ще има място (и нужда) за песни, които сплотяват хората и ни припомнят да обичаме, да преодоляваме различията и да сме единни.

И все пак, при цялата й разточителност и грандиозност, песента има и някои много фини нюанси. Интрото е вариация на „Канон в Д-мажор” на Йохан Пахелбел (Джаксън е бил страстен любител на класическата музика). Вокалната част на Майкъл звучи спокойно и нежно за гласовите му възможности, но много въздействащо, и е завладяваща комбинация от радост, копнеж и тъга. Началната строфа (This life don’t last forever/Този живот не продължава вечно) e остро напомняне за преходността на живота.

Ако песен като тази не съумее да отклони вниманието на публиката от поп-звезди като Kesha и Katy Perry, тя ще ни даде много повече информация за състоянието на поп-музиката в момента от самия Майкъл Джаксън. Hold My Hand не е Man in the Mirror, но е приятен подарък-утеха, който да запълни празнотата от неговата липса.

Чуйте Hold My Hand тук: michaeljackson.com.

Първият посмъртен албум на Майкъл Джаксън, Michael, излиза на 14 декември, 2010.

Няма коментари:

Публикуване на коментар